9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
   
  Behandelend mondhygiënist

  Een gezond én fris gebit?

  de professionele mondhygiënist
  Landingspagina's

  Gezond tandvlees 

  Dit is waarom het belangrijk is je tandvlees gezond te houden 

  Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. De wortel van een tand of kies zit met sterke vezels vast in het kaakbot. Het tandvlees zit goed vast aan het kaakbot en de tanden en kiezen. 
  Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen, rageren, tandenstokeren of bij het eten.   

  Hoe houd je het tandvlees gezond?  

  Je kunt je tandvlees gezond houden door je tanden, kiezen (of implantaten) twee keer per dag heel goed te poetsen met een (elektrische) tandenborstel en een rager of een tandenstoker. In de mond zitten namelijk ontelbare hoeveelheden (en verschillende soorten!) bacteriën. Deze hechten zich vast aan tanden en kiezen. Zou je deze bacteriën niet weghalen, dan vormen ze samen een laag biofilm (tandplak). Het is een zachte, kleverige laag met een witte of gele kleur.

  Na verloop van tijd verkalkt de tandplaque en wordt dan tandsteen genoemd.  Als je tanden, kiezen of kronen bedekt zijn met biofilm (tandplak) zijn ze niet meer mooi glad, maar hebben ze een ruw oppervlak. Dit is lastig om goed te verwijderen. Het tandvlees reageert op de tandplaque door te gaan ontsteken.  Met een goede dagelijkse mondverzorging en een gezonde lifestyle voorkom je dat de biofilm (lees: de bacteriën) de kans krijgt om het tandvlees te laten ontsteken, waardoor schade kan ontstaan. Zo weet je precies hoe je je tandvlees gezond kunt houden!