9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
   
  Behandelend mondhygiënist

  Een gezond én fris gebit?

  de professionele mondhygiënist

  Behandeling tandvleesproblemen

  Als een tandvleesontsteking langer duurt kan het kaakbot gaan afnemen. Dit heet parodontitis.

  Waarschijnlijk zal je geen last hebben als je parodontitis hebt. Wat je wel kan opmerken als je parodontitis hebt is rood en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij poetsen of tandenstokeren en terugtrekkend tandvlees. Pas in een vergevorderd stadium kunnen er klachten ontstaan. Dit zijn bijvoorbeeld het groter worden van de ruimte tussen de tanden en kiezen of ze kunnen gaan wiebelen. 

  Bij parodontitis komt de wortel van een tand of kies minder goed in het bot vast te staan. Tandsteen en tandplak zijn de oorzaak en dat dient verwijderd te worden. De behandeling zal meer tijd in beslag nemen. De situatie van het parodontium, het ophangapparaat van de tanden en kiezen, wordt vastgesteld in een status. Goed poetsen en rageren is essentieel voor een goed behandelresultaat. Tanden en kiezen worden gereinigd en na drie maanden wordt er weer een status gemaakt. Dan kan gekeken worden of de behandeling resultaat heeft gehad.

  Parodontitis

  DPSI-score

  Met behulp van de DPSI (Dutch Periodontal Score Index) score wordt de conditie van je tandvlees globaal weergegeven. Hiervoor worden de volgende categorieen gebruikt:
  0 = gezond tandvlees
  1 = het tandvlees is oppervlakkig ontstoken
  2 = naast tandvleesontsteking is er ook tandsteen aanwezig
  3-= tandvlees heeft zich in mindere mate uitgebreid naar het kaakbot, zonder terugtrekking van het tandvlees
  3+= er is sprake van tandvleesontsteking met botverlies waarbij de wortel blootligt
  4 = uitgebreide tandvleesontsteking, tanden en kiezen kunnen los gaan staan

  Bij DPSI-score 3- 3+ en 4 wordt een parodontitsbehandeling gestart.

  Wat de conditie is van jouw tandvlees kan gratis gecheckt worden.

  Lifestyle

  Diverse factoren spelen een rol bij het ontstaan van parodontitis. Dat zijn genetische aanleg, de aanwezigheid van biofilm (tandplak), systematische aandoeningen zoals diabetes en lifestylefactoren zoals roken, stress, te weinig beweging en voeding) 

  Lees meer over parodontitis en het belang van immuunfitness

   

  Afspraak maken 

  Een afspraak op korte termijn is mogelijk. Voor het maken of wijzigen van een afspraak kan je contact opnemen met telefoonnummer 075 - 616 57 54, via info@zuid5.nl of direct online.

  Maak een afspraak