9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
   
  Behandelend mondhygiënist

  Een gezond én fris gebit?

  de professionele mondhygiënist
  Landingspagina's

  Ben jij immuunfit? 

  Het belang van een goede gezondheid én een goede mondgezondheid 

  Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken, om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact? Als ratten in de val voelen we ons, benauwd, met of zonder virus. Onze huidig geneeskundesysteem biedt geen antwoord op deze virale pandemie, tenzij hygiënische maatregelen, isolatie, het ondersteunen van de vitale functies bij ernstig zieken en mogelijks het anti-malariamedicijn chloroquine, dat nu ook in quarantaine geplaatst is en alleen nog beperkt beschikbaar is. Eén positieve noot: deze pandemie roept wereldwijd op tot solidariteit, bescherming van de zwakkeren in onze maatschappij, waarvoor nu allen een inspanning moeten doen.

  Leefstijl en (mond)gezondheid 

  Maar is er echt niets dat we kunnen doen om onszelf te versterken, ons immuunsysteem te ondersteunen, preventief én wanneer we reeds het virus in ons lichaam hebben? Zeker en vast wel maar waarom wordt hier geen aandacht aan besteed in de media, in de gezondheidszorg? Zijn we zo ver afgedwaald van de basis van gezondheid, die bij onszelf begint, het versterken van het “terrein” in plaats van het bestrijden van de “vijand”? Net zoals muggen het stilstaand, vertroebeld water zoeken en terug verdwijnen wanneer het water helder stroomt. Wanneer de vuilnisbelt opgeruimd is, gaan ook de ratten weg. Zijn zij de oorzaak van het probleem of het gevolg?

  Reeds honderden, duizenden jaren hebben onze voorouders gebruik gemaakt van middelen uit de natuur om onszelf te beschermen tegen ziekte, onze afweer te versterken, onszelf te helen en te genezen. Wij zijn een onderdeel van een groter systeem. Waarom is daar in deze tijd zo weinig interesse voor? Een van de antwoorden is: “omdat er geen afdoende bewijs is dat deze middelen werken, onvoldoende studies….” Maar welke firma is geïnteresseerd in het investeren van miljarden euro’s in een studie over een plant of natuurlijk geneesmiddel, als daar achteraf geen patent op genomen kan worden, en de vruchten van die dure investeringen zomaar door anderen geplukt kunnen worden…. Kunnen we het ze verwijten? Het gevolg hiervan echter is dat er een ontzettend groot potentieel aan medicijnen en versterkende middelen gewoon aan de kant geschoven wordt, vergeten wordt…

  Ondersteun je immuniteit

  1. Huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes ter ondersteuning van de immuniteit en ter bestrijding van infecties

  Look, Tijm, Salie, Oregano, Basilicum, Oost-Indische kers, Paddenstoelen (shiitake, reishi, maitake, coriolus versicolor, maar ook de gewone champignon!), Gember, Groene thee, Zwarte bessen (cassis), Vlierbloesems en -bessen

  Vitamine C-rijke groenten en fruit (citrusvruchten, kolen, rode en gele paprika’s, chilipepers, verse peterselie, tuinkers, kiwi, ananas, bieslook…) – liefst zo weinig mogelijk bewerkt en verhit. Hoe langer bewaard in de koelkast, hoe minder vitamines erin.

  2. Doe zonlicht op. In dit seizoen is de UV-index nog laag maar smeer je wel in met zonnecreme. Naar buiten gaan om zonlicht op te doen stimuleert de melatonine- en vitamine-D-productie maar herstelt ook de elektromagnetische balans in onze cellen. 

  3. Beweeg voldoende, wandelen stimuleert het lymfesysteem en de immuniteit.

  4. Drink voldoende water. Koffie, alcoholische dranken en zwarte thee onttrekken water aan de lichaamscellen. Drink er altijd water bij.

  5. Kruiden en supplementen. Ga voor kwaliteit: je apotheek of natuurwinkel kan je hierbij zeker helpen. Goede producten hierbij zijn: Echinacea, Cat’s Claw, Astralagus, Betaglucanen (o.a. uit paddestoelen), Vitamine C en D, Propolis (de natuurlijke lijm die bijen gebruiken), Zink (in een goed opneembare vorm), Selenium ( of eet elke dag 5-10 Braziliaanse of para-noten), Colloidaal zilver, Kombucha, Spirulina, Etherische oliën verdampen in je huis en slaapkamer: tijm (thymol), salie, oregano, basilicum, jeneverbes, eucalyptus, tea tree.

  6. Zorg voor een gezonde darm (80 % van het immuunsysteem bevindt zich ter hoogte van de darmen!): gebruik regelmatig gefermenteerde producten rijk aan lactobacillen ( zuurkool, gefermenteerde groenten, shoyu, tamari, tempeh, natto, miso, appelazijn, amandel- of cocosyoghurt, kombucha, waterkefir….).

  Probeer voldoende vezels uit groenten te eten (voeding voor goede darmbacteriën) – langzaam opvoeren om winderigheid te vermijden

  Beperk dierlijke producten (melk, kaas, vlees) en bewerkte voeding rijk aan additieven en met weinig voedingswaarde

  Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt, zo mogelijks biologisch

  Vul 70 – 80 % van je bord met groenten. Beperk brood.

  7. Vermijd het gebruik van suiker – suiker verlaagt de weerstand maar het voorkomt gaatjes (cariës)

  8. Vul je micronutriënten aan zodanig dat je lichaam al zijn stofwisselingsprocessen optimaal kan uitvoeren. 

  - Verse groentesappen (makkelijk verteerbaar!) of greens (in poedervorm – tarwegras – spirulina…) leveren zeer veel voedingsstoffen (vitamines, mineralen, enzymes…) en helpen ontgiften

  - Kiemen (makkelijk zelf te kweken)

  9. Doe frisse lucht op, ventileer je huis. Ga naar buiten 

  10. Zorg voor voldoende slaap en rust. 

  11. Koorts heeft een functie, stimuleert het immuunsysteem en helpt - door het verhogen van de lichaamstemperatuur - virussen en bacteriën te doden. Gebruik alleen koortswerende middelen wanneer de malaise te groot wordt. Neem bij voorkeur paracetamol (tot 2-3 g/dag), aangezien NSAID’s (ibuprofen, diclofenac….) mogelijks de kans op ernstige bijwerkingen tijdens een virale infectie vergroten.

  12. Onderzoek heeft aangetoond dat emoties zoals dankbaarheid en vreugde het immuunsysteem positief beïnvloeden. Zoek redenen om dankbaar te zijn, kijk naar comedies, richt je focus op wat wel goed loopt….

  13. Meditatie en relaxatie-oefeningen hebben een positief effect op het immuunsysteem.

  “We zijn in oorlog”, zei de Franse president Macron. Als dat zo is, dan is het niet met deze onzichtbare, microscopische vijand, maar met onze huidige visie op ziekte en gezondheid, waarin weinig aandacht is voor de basis van gezondheid: voeding, natuurlijke medicijnen en levensstijl. In plaats van weerloze slachtoffers te zijn, wordt het tijd onze verantwoordelijkheid op te nemen, onze zelfredzaamheid te vergroten, ons terug te empoweren i.p.v. ons te laten beklemmen door angst. We zijn niet weerloos overgeleverd, laat ons focussen op wat we wél onder controle hebben.

  Vanuit de overheid is er weinig interesse om te investeren in preventieve gezondheidszorg. Minder dan 3 % van het budget van de gezondheidszorg gaat naar preventie. Nochtans hebben studies aangetoond dat 1 euro geïnvesteerd in preventie, de staatskas 4 euro oplevert.

  Vitaliteit versus gezondheid 

  Maar wat bepaalt dan je weerstand?

  Parodontis en peri-implantitis zijn infecties waarbij meerdere factoren meespelen. Dat zijn: 

  • Genetische factoren 
  • roken 
  • stress 

  Natuurlijk is het nog steeds erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het gebit goed gereinigd wordt, en dat je een goede dagelijkse mondverzorging hebt. Maar als je ervoor zorgt dat je niet rookt, gezond eet en stress zoveel mogelijk voorkomt, bied je mond een goede weerstand tegen de aawezigheid van mondbacterien. 

  Stress en je mondgezondheid

  Gelukkig stoppen steeds meer mensen met roken. Dan is het van belang om te weten of ook stress alleen een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van je tandvlees. En of een behandeling succesvoller is als het mogelijk is de stress te verlagen. 

  Acute stress

  Acute stress is een normaal verschijnsel in het dagelijkse leven. Het gaat erom als je reageert op een acute spannende of dreigende gebeurtenis. Deze reactie van vluchten of vechten (‘fright, fight or flight-response’) bereidt het lichaam razendsnel voor op een intensieve inspanning of verwonding. Er komen verschillende stresshormonen in de bloedbaan, zoals adrenaline en cortisol. Bij langdurige (chronische) stress, die leidt tot hogere concentraties cortisol, neemt de weerstand juist af.

  Chronische stress

  Chronische stress ontstaat door de beleving van ingrijpende gebeurtenissen over een langere periode.De term stress wordt vaak gebruikt als een verzamelnaam voor allerlei psychische gebeurtenissen. Belangrijk in deze: de verstoring in de balans tussen belasting en belastbaarheid: chronische stress ontstaat als iemand zichzelf niet in staat acht om te voldoen aan de aan hem of haar gestelde eisen. Sommige stresssituaties laten niemand onberoerd, denk aan het verlies van een naaste, machteloze woede bij een dreigend ontslag, werken onder zware tijdsdruk of ernstige relatieproblemen