9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
   
  Behandelend mondhygiënist

  Een gezond én fris gebit?

  de professionele mondhygiënist
  Landingspagina's

  Parodontitis

  Parodontitis, een vorm van tandvleesontsteking, kan lang onopgemerkt blijven omdat het geen pijn doet of er erge dingen in je mond te zien zijn. Wat je zou kunnen merken is dat je tandvlees roder en gezwollen is, dat bij tandenpoetsen je tandvlees een beetje gaat bloeden of dat je adem gaat ruiken. 

  vergevorderde tandvleesonsteking 

  Pas in een vergevorderd stadium van de ontsteking kun je echt klachten gaan krijgen. Dan gaan je tanden en/of kiezen wiebelen of er komt meer ruimte tussen je tanden en kiezen. Dat komt omdat je tanden en kiezen minder in het bot vaststaan. 

  Als een tandvleesontsteking, veroorzaakt door biofilm, lang aanhoudt, kan het kaakbot gaan afnemen. Er zit steeds meer biofilm en/of tandsteen onder het tandvleesrandje waardoor de botafbraak steeds verder gaat. 

  fases van tandvleesontsteking parodontitis gingivitis Eee

  Als het kaakbot is afgenomen, zal het niet mee aangroeien. Het is superbelangrijk dat deze vorm van tandvleesontsteking in een vroeg stadium vastgesteld wordt. Het is goed te behandelen. Daarvoor is een screening, de PPS-score. Het is een verplicht onderdeel van de halfjaarlijkse controle. Vraag erom bij je tandarts.