9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
   
  Behandelend mondhygiënist

  Een gezond én fris gebit?

  de professionele mondhygiënist
  Landingspagina's

  Heb je bloedend tandvlees?

  Waarschijnlijk heb je er geen pijn aan maar het is belangrijk dit te laten behandelen

  bloedend tandvlees poetsende mevrouw

  Bloedend tandvlees is een signaal voor gevaar

  Je kunt bloedend tandvlees ontdekken bij het bijten in een appel. Of als je een tandenstoker gebruikt. Anderen ontdekken het bij het uitspugen na het tandenpoetsen. Bloed! Hoe het ook wordt opgemerkt, het is een waarschuwing dat je tandvlees ontstoken is. Zo'n tandvleesontsteking heet gingivitis. 

  Wat is de oorzaak van tandvleesontsteking? 

  De oorzaak van ontstoken tandvlees is de aanwezigheid van biofilm (tandplak en bacteriën) op het tandvleesrandje. 

  Hoe kan je een tandvleesontsteking herkennen?

  Al eerder werd genoemd dat het tandvlees gaat bloeden bij bijvoorbeeld poetsen. Er kunnen nog andere symptomen zijn waardoor het kan zijn dat je tandvlees ontstoken is:

  • Je tandvlees is roodgekleurd
  • Je tandvlees is meer gezwollen en dus dikker
  • Je tandvlees kan teruggetrokken zijn (dan lijken je tanden langer)
  • Je tandvlees kan gevoeliger zijn. 
  • Je hebt een slechte adem

  Het kan ook ontdekt worden als je in de stoel bij de tandarts of mondhygiënist ligt. Er wordt dan een zogenaamde tandvleesscore gemaakt. Het is een pijnloze en snelle manier om tandvleesonsteking te ontdekken. 

  Maar waarom is het dan een gevaar?

  Als een tandvleesontsteking niet goed behandeld is of onbehandeld blijft, kan het zijn dat de bacteriële infectie verdergaat. Dan kan ook het kaakbot aangetast raken. Dan wordt het parodontitis. Dat is een tandvleesontsteking waar je ook vaak geen pijn aan hebt maar kan wel leiden tot tanden en kiezen die losser gaan zitten. 

  Een paar tips om af te rekenen met bloedend tandvlees

  Als je echt wilt afkomen van onstoken tandvlees dan is het: poetsen poetsen poetsen! Poets twee keer per dag met een elektrische tandenborstel. Zorg voor een goede poetstechniek. Je kunt een paar keer per dag poetsen maar als je dit niet op de juiste manier doet zal je niet voldoende biofilm verwijderen om je tandvlees gezond te krijgen.

  Ook tussen je tanden en kiezen reinigen. Maak de ruimten tussen je tanden en kiezen schoon waar de tandenborstel niet kan komen. Gebruik hiervoor een tandenstoker, een rager of -als het echt niet anders lukt- een flossdraad. Het hangt af van de grootte van de tussenruimte wat het meest geschikt voor je is. 

  Eet gezond. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je weerstand verminderen wat weer een medeveroorzaker kan zijn voor ontsteking. 

  Zorg voor voldoende ontspanning. Yep. Geen stress. Dat zorgt voor een betere weerstand en dus ook voor een betere mondweerstand. Dus help je mond met een avondje Netflix. Maar niet te lang natuurlijk, want voldoende bewegen is ook erg goed voor je weerstand. Bewegen heeft een ontstekingremmende werking in je lichaam. Dat heeft met ons immuunsysteem te maken.