9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
   
  Behandelend mondhygiënist

  Een gezond én fris gebit?

  de professionele mondhygiënist
  Landingspagina's

  Wil jij voorkomen dat je gaatjes krijgt?

  De mondhygienist is de specialist in het voorkomen van gaatjes 

  Je gaat keurig naar de halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Je poetst je tanden 2 keer per dag met een fluoridetandpasta en toch.....een gaatje! Nee he. 

  Hoe komt het dat je een gaatje krijgt?

  Biofilm (tandplak) is de oorzaak dat je een gaatje kan krijgen. Elke keer als je iets eet of drinkt, zetten bacteriën in de biofilm de suikers in het voedsel om in zuur. Dat zuur kan je glazuur aan­tasten, waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Als het cariësproces zich voortzet, dan wordt het dieper gelegen tandbeen (dentine) aangetast. Dentine is veel zachter dan glazuur en dus kan cariës zich daar veel sneller uitbreiden.

  Het eerste ontstaan van cariës verloopt over het algemeen pijnloos. In het glazuur duurt het lang voordat cariës zich uitbreidt, want glazuur is een hard en dicht materiaal.

  Hoe kan je voorkomen dat je een gaatje krijgt

  Een goede mondverzorging draagt bij aan het voorkomen van gaatjes. Poets twee keer per dag je tanden met fluoridetandpasta. Gebruik een (elektrische) tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte borstelharen. Daarnaast kun je gebruikmaken van aanvullende hulpmiddelen, zoals tandenstokers en ragers. Een persoonlijk mondverzorgingsadvies zorgt ervoor dat je op de juiste manier poetst en je de juiste mondverzorgingsspullen gebruikt. Over het algemeen is het advies:

  • poets je gebit twee keer per dag
  • poets met een fluoridehoudende tandpasta 
  • beperk het eten van suiker 

  Beginnende gaatjes kunnen door goed te poetsen met fluoridetandpasta en eventueel door het aanbrengen van een fluoridelak. Dit is een lak met een hogergedoseerd fluoride en wordt in de praktijk op je gebit aangebracht. 

  Daarnaast blijft een bezoek aan de tandarts 1 x per jaar belangrijk, ook ivm het maken van eventueel een röntgenfoto.