9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
   
  Behandelend mondhygiënist

  Een gezond én fris gebit?

  de professionele mondhygiënist
  Landingspagina's

  je tanden laten bleken?

  Goed idee! Want we houden niet van geel 

  Maar dan graag wél veilig en met langdurig resultaat! Toch?

  tanden bleken bij de mondhygiënist

  Eerst check ik je gebit. Je krijgt een objectief advies om wel of niet je tanden te bleken. Uit ervaring weet ik dat gebitsreiniging met de Guided Biofilm Therapy in veel gevallen voldoende is voor een frisser resultaat. Wil je je tanden nog steeds witter, dan kun je van buitenaf bleken. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel en bleekgel. Eerst maak ik een afdruk van je gebit. Op een gipsmodel wordt een goed passende bleeklepel gemaakt om irritatie van het tandvlees te voorkomen. De bleeklepel is de mal waarmee je de blekende gel op de tanden aanbrengt. De gel bevat 6% waterstofperoxide.

  Na een goede instructie hoe je de gel moet aanbrengen en wanneer je de bleeklepel moet dragen, krijg je een bleekset mee naar huis. Daarom wordt deze methode ook wel ‘thuisbleken’ genoemd. Afhankelijk van hoe erg je tanden verkleurd zijn, zie je na enkele dagen al wittere tanden. Tijdens het bleken kunnen je tanden en tandvlees tijdelijk gevoelig worden. Dat is vervelend maar niet erg. Deze manier van bleken is veilig.


   

  Versnelde bleekbehandelingen: in 1 uur wittere tanden?

  Bleeksalons -en sommige tandartspraktijken- bieden versnelde bleekbehandelingen aan. Ze gebruiken een speciale lamp met blauw licht om de gel te verwarmen en zo het bleekproces te versnellen. Dit geeft geen beter resultaat. Omdat er geen sterkere bleekmiddelen gebruikt mogen worden dan voor thuisbleken, is het onmogelijk in één keer hetzelfde resultaat te behalen als met de thuisbleekmethode.

  Wat gebeurt er met je tanden als je ze bleekt? 

  Bleken is altijd met carbamideperoxide (waterstofperoxide). De peroxide breekt kleurstoffen af. Daarnaast droogt het bleekmiddel de tanden tijdelijk uit en maakt ze iets poreuzer. Hierdoor wordt het glazuur tijdelijk minder doorzichtig en zie je het donkere tandbeen minder. De tandkleur wordt na het beëindigen van de bleekbehandeling altijd weer iets donkerder. Na zes weken kun je pas het echte bleekresultaat zien.

  Kan je al je tanden en kiezen bleken?

  Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin. Ze kunnen door de wittere tanden en kiezen eromheen zelfs meer opvallen na het bleken. Daarom is een eerlijk en deskundig advies superbelangrijk. Bespreek je wensen en vraag of jouw gewenste resultaat haalbaar is. Je wilt naturlijk wel dat tandenbleken veilig blijft.

  Is thuisbleken slecht voor je tanden?

  Het buitenste deel van je glazuur direct na het bleken tijdelijk iets poreuzer en minder hard. Dit komt weer helemaal goed als je glazuur in contact komt met speeksel. Thuisbleken is niet schadelijk heeft geen blijvende nadelige gevolgen en levert een beter resultaat dan eenmalige behandelingen.

  witte tanden bleken  Kan je tijdens de bleekbehandeling alles eten en drinken?

  Tijdens de bleekperiode is het beter kleurstoffen te vermijden. Denk aan rode wijn, rode spaghettisaus, kerrie en paprikachips. Tijdens de bleekbehandeling is ook roken, donkere thee drinken en koffiedrinken af te raden. Het bleekresultaat zal echt duidelijk frisser zijn als je kleurstoffen vermijdt.


  Welk resultaat zal het bleken opleveren? 

  Het te bereiken bleekresultaat verschilt voor iedereen. Er wordt vooraf aan de bleekperiode een kleurenfoto gemaakt van je gebit. Na de bleekperiode wordt weer een foto gemaakt. Onderaan deze pagina staat en aantal voorbeelden van bleekresultaten uit mijn praktijk.
  De basiskleur van het tandbeen bepaalt voor een belangrijk deel het uiteindelijke resultaat. En die basiskleur is bij iedereen anders. Ook gebleekte tanden zullen na ont 3 á 4 jaar weer verkleuren. Verkleuring gebeurt sneller als je rookt of voedingsstoffen met veel kleurstoffen gebruikt.

  Kan je met ‘whitening‘ tandpasta’s je tanden witter maken?

  Nee. Whitening tandpasta’s bleken niet. Er zitten enzymen en fosfaten in die kleurstoffen losmaken aan de buitenkant van je tanden waarna je ze makkelijker kunt wegpoetsen. Met whitening tandpasta’s kun je dus makkelijker verkleuringen op het oppervlak verwijderen. En schone tanden lijken witter. 

  Wat kost het om je tanden te laten bleken?

  Het laten maken van de bleeklepels en de bleekgel kost 190 euro. Omdat het een cosmetische behandeling is, zal dit niet vergoed worden door je ziektenkostenverzekeraar. 

  Echte bleekresultaten met foto's uit de praktijk

  bleekresultaat bleekbehandeling met gebitten Dit zijn een paar voorbeelden uit eigen praktijk. Geen photoshop. Echte resultaten.

  Wil jij ook een fris, witter gebit op een veilige manier? Neem contact op voor meer informatie of maak een afspraak.