9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
   
  Behandelend mondhygiënist

  Een gezond én fris gebit?

  de professionele mondhygiënist
  Landingspagina's

  tandvleesontsteking

  Dan gaat je tandvlees soms bloeden. Niet erg toch? Eh ja, het is belangrijk er iets aan te doen. 

  Mogelijk heb je er ook ook wel eens te maken mee gehad. Bloedend tandvlees. Wat je dan waarschijnlijk doet bij bloedend tandvlees is voorzichtiger poetsen. Omdat je het onprettig vindt als het tandvlees bloedt met tandenpoetsen. Het stoppen met poetsen is juist wat je niet moet doen als je bloedend tandvlees hebt.

  gezond tandvlees ontstoken tandvlees

  Het is juist erg belangrijk om je tanden en je tandvlees goed te poetsen wanneer je tandvlees bloedt maar doe dit wel op de juiste manier en liefst met een (elektrische)tandenborstel. De tanden en het tandvlees moeten immers gepoetst worden want anders krijgt de tandvleesontsteking de kans om grotere problemen te veroorzaken. Doorgaan met op de juiste manier poetsen zorgt er juist voor dat de biofilm verwijderd wordt en versnelt de genezing van het tandvlees.

  Bloedend tandvlees is nooit normaal – zelfs niet wanneer je bij de mondhygiënist bent om je tanden te laten reinigen. Toch hoeft het bloedend tandvlees lang niet in alle gevallen tot grotere problemen te leiden. Meestal is de enige vervelende bijkomstigheid een slechte adem. Je moet het vooral zien als een waarschuwing van je lichaam dat er iets mis is met je tandvlees.

  Poetsadvies: poets niet te hard

  Bij het poetsen van je tanden is het niet meer dan logisch dat je met je tandenborstel een bepaalde druk uitoefent op de tanden en het tandvlees. Je wil je tanden en het tandvlees natuurlijk wel goed schoonmaken. Te veel druk is echter niet goed. Hiermee kun je het tandvlees namelijk behoorlijk beschadigen waardoor het eenvoudig kan gaan bloeden.

  •  Als je poetst met een elektrische borstel zal je automatisch minder druk wordt uitoefenen op je tanden en het tandvlees. Veel elektrische tandenborstels hebben een druksensor, zodat de tandenborstel veel langzamer gaat draaien als je teveel druk uitoefent.
  • Er zijn tegenwoordig ook gewone handtandenborstels met haren die zacht genoeg zijn om geen schade aan te brengen aan het tandvlees. Let goed op of "soft" op de verpakking staat.

  Poets niet te vaak

  Net als te veel druk uitoefenen op de tanden en het tandvlees is het ook niet goed wanneer je te vaak (meer dan twee keer per dag) poetst. Te vaak poetsen verhoogt het risico op beschadigd tandvlees namelijk aanzienlijk. Bovendien kan door het te vaak poetsen het tandvlees gaan terugtrekken (recessies) of kleine wondjes veroorzaken (poetstrauma).

  Poets niet te lang

  Te lang poetsen kan ook het tandvlees beschadigen. Het zorgt er in eerste instantie namelijk voor dat het tandvlees gaat irriteren en onprettig voelt. Poets je vaker te lang dan is het is het gevolg dat het tandvlees geïrriteerd raakt door het herhaaldelijk lange contact met de tandenborstel. Je richt meer schade aan dan je goed doet. Wanneer het tandvlees beschadigd is door te lang poetsen dan kan het tandvlees gevoeliger worden.

  • Twee minuten poetsen per keer is voldoende effectief, poetst u langer dan verwijdert u relatief weinig tandplak maar verhoogt u wel het risico het tandvlees te beschadigen

  tussen de tanden en kiezen reinigen

  Naast het poetsen van de tanden is het verstandig om ook tussen je tanden en kiezen te reinigen met tandenstokers of ragers. Dat zorgt er namelijk voor dat de overige veertig procent van het tandoppervlak, waar de tandenborstel niet kan komen, ook gereinigd wordt. Wat voor jou het beste is om te gebruiken wordt uitgelegd in je persoonlijk mondverzorgingsadvies.