9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
   
  Behandelend mondhygiënist

  Een gezond én fris gebit?

  de professionele mondhygiënist

  NIEUWS

  Informatieve artikelen over mondgezondheid

  Elektrisch of handmatig poetsen

  Wat is nou beter?

  elektrisch of handmatig poetsen?

  Okay, je poetst je tanden twee keer per dag. Maar poets je dan met een elektrische tandenborstel of met een gewone tandenborstel? En welke van deze twee manieren is eigenlijk beter? En hoe vaak moet je een tandenborstel vervangen?

  Je kúnt je tanden wel goed met een handtandenborstel poetsen, als je er écht werk van maakt...en dat doet bijna niemand. Omdat verrweg de meeste mensen niet genoeg tijd nemen om met een handtandenborstel te poetsen. De gemiddelde poetsduur is tussen de 40 en 90 seconden. Terwijl twee minuten echt het minimum is dat je zou moeten poetsen. Daar komt bij: tandenpoetsen lijkt simpel maar is in werkelijkheid een lastige klus om echt overal de biofilm (tandplak) goed weg te halen. Met een handtandenborstel kun je met goed poetsen 75% van de biofilm wegpoetsen, met een elektrische borstel is dat 95%

  Elektrische tandenborstel verwijdert tandplak beter

  Een elektrische tandenborstel heeft een timer die de poetsduur aangeeft. Dan maak je die twee minuten makkelijk vol. Ten tweede maakt een elektrische tandenborstel veel ronddraaiende bewegingen. Veel sneller dan dat je kunt doen met een handtandenborstel. Je hoeft alleen maar de borstelharen op de juiste manier op de tanden te zetten. De ronde kop is klein en komt daardoor makkelijk ook op moeilijkere bereikbare plaatsen. 

  handtandenborstel versus elektrische tandenborstel

  Waarschuwing bij te hoge poetskracht

  Zijn er ook nadelen? Het 'trillen' van de tandenborstel wordt weleens als vervelend ervaren. Ook is een elektrische borstel een stuk duurder dan een handtandenborstel. Maar als je door een goede mondhygiëne minder zorg van de tandarts of mondhygiënist hoeft af te nemen ben je uiteindelijk voordeliger uit. 

  Een nadeel van de handtandenborstel is dat daarmee vaak te veel poetskracht wordt gezet, terwijl er in een elektrische borstel vaak een poetskrachtsensor zit die waarschuwt bij een te hoge poetskracht.

  Ronde borstels zijn net iets beter

  Ik adviseer vaak de elektrische borstel. Maar welk type dan? Er zijn borsteltjes met een rond kopje dat heen en weer draait, en borsteltjes met een langwerpig kopje dat heen en weer trilt. Ik vind dat poetsen met een ronde borstelkop beter tandplak verwijdert.

  Daarnaast moet je letten op de stroomvoorziening van de borstel. Een tandenborstel met een oplaadbare accu werkt beter dan een tandenborstel op batterijen. Dit omdat een borstel op batterijen minder reinigingskracht heeft en een beperkter aantal poetsbewegingen maakt.

  elektrische borstel met tandpasta

  Let op slijtage van je tandenborstel

  Hoe vaak moet je je opzetborsteltje of handtandenborstel vervangen? Daar staat niet een precieze tijd voor maar iedere 10 tot 12 weken is raadzaam. Maar eerder als de tandenborstel slijtage vertoont of je ziek bent geweest. Kijk in ieder geval naar de slijtage van de borstelharen. Niet iedereen verslijt een borstel met hetzelfde tempo. Mijn advies is om een borstel te vervangen als de haren van de borstel zover zijn verbogen dat ze buiten de steel komen. Als dat eerder gebeurt dan drie maanden is het niet alleen tijd voor een nieuwe borstel maar ook voor een poetsinstructie. Je poetst dan waarschijnlijk met teveel kracht. 

  Ragertjes zijn het meest effectief

  Als je denkt dat je met een (elektrische) tandenborstel je hele gebit reinigt dan heb je het mis. Met alleen tandenpoetsen reinig je ongeveer 65-90 procent van je gebit. Zelfs met de beste borstels. Om ook tussen je tanden en kiezen tandplak te verwijderen zijn ragertjes het meest effectief, als die tussen de tanden passen. Is de ruimte tussen de tanden erg klein, gebruik dan een tandenstoker. Flosdraad is lastig in gebruik, en daardoor meestal niet erg effectief.

  Al met al is dit het advies:

  • Poets je tanden twee keer per dag, twee minuten lang
  • Gebruik fluoride-tandpasta, dit voorkomt gaatjes
  • Reinig dagelijks tussen je tanden met tandenstokers of ragers
  • Houd je aandacht bij het poetsen en kijk in de spiegel wat je doet (dus niet weglopen en ondertussen iets anders doen!)
  • Gezond tandvlees bloedt nooit! Bloedt het wel, vraag dan advies aan je mondhygiënist of tandarts. Een goed advies bestaat minimaal uit een persoonlijk mondverzorgingsinstructie hoe je moet poetsen. Alleen de suggestie om beter te poetsen is waardeloos!
  Terug naar overzicht