9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
     
    Behandelend mondhygiënist

    Een gezond én fris gebit?

    de professionele mondhygiënist
    Landingspagina's

    tandsteen laten verwijderen?

    Voorkom mondproblemen, laat tandsteen professioneel verwijderen 

    Laat jij elk half jaar tandsteen verwijderen? Haalt de tandarts het tandsteen weg bij je ondertanden? 

    Wat is tandsteen eigenlijk?

    Tandsteen is hardgeworden tandplak. Tandplak (tegenwoordig heet het biofilm) bestaat voornamelijk uit mondbacteriën die sowieso in je mond aanwezig moeten zijn. Biofilm betaat voor ongeveer 80% uit bacteriën en voor de rest uit voedselresten. Door stoffen uit het speeksel gaat de biofilm verkalken.

    Waarschijnlijk vind je tandsteen verwijderen niet heel erg prettig. Want dat kan een pijnlijk rotgevoel zijn als er geschraapt moet worden met een scherp haakje. Polijsten aan het eind van de behandeling valt dan wel weer mee maar is vaak wel een geknoei met pasta. Na een behandeling ben je waarschijnlijk wel erg blij dat het gebit weer schoon is en dat de tanden en kiezen glad aanvoelen. 

    Oh, wist je dat er nu een nieuwe, pijnloze manier is van gebitsreiniging? Maar nu verder over tandsteen:

    Hoeveel tandsteen je hebt hangt van verschillende dingen af

    Uiteindelijk krijgt iedereen tandsteen. Maar de ene krijgt het meer dan de andere. Ook als er bij jou nog nooit tandsteen is verwijderd, kan het toch zijn dat het ergens in je mond aanwezig is. Hoeveel tandsteen er wordt aangemaakt verschilt en is bij iedereen anders. Heb jij veel last van tandsteen en zou jij wel wat minder willen ontwikkelen? Er is goed nieuws, want je kunt er zelf wat aan doen! Maar daarover straks meer...

    Waar zit het tandsteen het meest?

    Om van de zachte tandplak hard tandsteen te maken is speeksel nodig. In je mond zitten genoeg speekselklieren om de hele dag speeksel te maken. Speeksel is nodig om:

    • je mond en slijmvliezen vochtig te houden. Het beschermt tegen beschadiging.
    • goed te kunnen spreken is een vochtige mond noodzakelijk.
    • voedsel te verwerken door de enzymen die in speeksel zitten.
    • je voedsel te kunnen proeven.

    mond met tong speeksel

    Tandsteen komt het meest voor ter hoogte van de grote speekselklieren. In de bovenkaak is dat vooral in de buurt van je eerste grote kiezen. Daar bevindt zich namelijk de uitgang van de oorspeekselklier. In de onderkaak zie je het vaak aan de binnenkant van je ondertanden zitten. Dat komt omdat daar de uitgang is van de grote speekselklier die onder je tong ligt.

    5 tips om tandsteen te voorkomen

    Helaas is het niet mogelijk om tandsteen helemaal te voorkomen. Dit komt doordat tandplak de hele dag aan wordt gemaakt uit bacteriën, voedselresten en stoffen in het speeksel. Maar je kunt er wel voor zorgen dat tandsteenaanmaak zo min mogelijk is:

    1. Poets je tanden dagelijks en zorgvuldig. Hoe minder tandplak, hoe minder tandsteen gevormd kan worden. Reinig je gebit met een elektrische tandenborstel en een stoker of een rager.
    2. De vorming van tandplak wordt erger door een suikerrijke voeding. Eet minder suiker om de aanmaak van tandplak te verminderen
    3. Drink voldoende water. Speeksel heeft ook een reinigende werking. Speeksel bestaat voor een heel groot gedeelte uit vocht. Vandaar dat voldoende drinken en dan met name water, erg goed voor je is.
    4. Eet meer groenten. Die bevatten vocht wat zorgt voor een gezonde speekselproductie. Daarnaast zitten groenten bomvol vezels die de mondflora ondersteunen.
    5. Voorkom stress. In tijden van stress vindt er een verandering van de speekselproductie plaats. Er wordt minder speeksel en taai speeksel geproduceerd. Taai speeksel heeft als nadeel dat het minder goed reinigt dan waterig speeksel, waardoor er meer biofilm in de mond achter blijft en de kans op tandsteen toeneemt.

    De mondhygienist verwijdert tandsteen én reinigt je mond zonder dat het pijnlijk is

    De mondhygiënist is de specialist in het verwijderen van tandsteen, voorlichting te geven over mondgezondheid en je een persoonlijk mondverzorgingsadvies te geven.