9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
   
  Behandelend mondhygiënist

  Een gezond én fris gebit?

  de professionele mondhygiënist

  NIEUWS

  Informatieve artikelen over mondgezondheid

  Roken en je tandvlees

  Waarom het nu écht tijd is om te stoppen

  Waarom stoppen met roken een goed idee is

  Had je goede voornemens om te stoppen met roken maar is het nog niet gelukt dit jaar? Jammer. Hieronder 6 redenen die kunnen helpen om jouw te motiveren, zodat je wél stopt met roken. En het ook nog eens volhoudt!

  Roken ondermijnt het immuunsysteem

  Het is algemeen bekend dat roken een schadelijk effect heeft op je gezondheid. Roken is onder andere niet goed voor je longen, hart, bloedvaten en huid. Door het inhaleren van de giftige stoffen krijgt je lever, je grootste ontgiftingsorgaan, er een zware taak bij. Dit maakt je vatbaarder voor ziekten, virussen en bacteriën.

  Meer kans op tandvleesproblemen

  Rokers hebben vaak ongemerkt tandvleesproblemen en lopen hier (te) lang mee door. Doordat de nicotine je bloedvaten vernauwt en het immuunsysteem minder goed werkt, vertonen rokers minder symptomen van ontsteking. Erg gevaarlijk, want het kan uiteindelijk leiden tot het verlies van tanden en kiezen.

  Verkleurde tanden

  Rokers herken je vaak aan hun verkleurde tanden. Sigarettenrook veroorzaakt namelijk aanslag op je tanden en deze rookaanslag is erg moeilijk te verwijderen. Je mondhygiënist kan deze verkleuring vaak wel weghalen maar het zal altijd terug blijven komen zolang je blijft roken.

  Verminderde reuk en smaak

  Als je stopt met roken, zul je na een maand al merken dat eten en drinken beter smaakt. Dit komt doordat je reuk, smaakzin en adem verandert wanneer je rookt. De chemicaliën die vrijkomen zorgen voor de typische ‘rokersadem’, die je pas weer kwijtraakt door volledig te stoppen met roken.

  Een droge mond en meer gaatjes

  Roken leidt tot uitdroging van de slijmvliezen. Nicotine vermindert de aanmaak van speeksel en ook dit kan een slechte adem veroorzaken. Door een droge mond heb je tevens meer kans op het ontstaan van gaatjes.

  Groter risico op mondkanker

  Vreemde plekjes op je wang, tong of keel kunnen eventueel leiden tot mondkanker. Door te roken loop je meer risico op het ontstaan van deze afwijkingen: de kans is 2 tot 4 maal hoger dan bij niet-rokers.

  Tips bij het stoppen met roken

  Mensen die willen stoppen met roken zijn er aan gewend om steeds iets in hun mond te hebben. Er bestaan kauwgoms en mondsprays die kunnen worden gebruikt zodra de trek in een sigaret de kop opsteekt en zorgen direct voor een frisse adem. Je kunt bij mij advies krijgen over deze middelen of ik kan je doorverwijzen naar een stoppen-met-rokencoach. 

  Terug naar overzicht