9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
     
    Behandelend mondhygiënist

    Een gezond én fris gebit?

    de professionele mondhygiënist

    NIEUWS

    Informatieve artikelen over mondgezondheid

    Het reinigen van je (gedeeltelijke) prothese

    Dit is waarom het zo belangrijk is

    Waarom moet ik mijn plaatje, of frame prothese schoonmaken?

    Je prothese wordt de hele dag blootgesteld aan speeksel en voeding. Misschien gebruik je kleefpasta om 'm beter op z'n plek te houden. In je mond is het lekker warm, de ideale plek voor bactieriën om te blijven plakken. 

    Hoe je je mond en (gedeeltelijk) kunstgebit reinigt, lees je in dit artikel.

    Een paar belangrijke redenen waarom je dagelijks je prothese reinigt:

    • De bacteriën en voedselresten veroorzaken geurtjes die een slechte adem veroorzaken
    • Je kunt door niet goed poetsen last krijgen van ontstoken tandvlees of zweertjes in je mond.
    • Bacteriën en voedselresten vormen een laagje biofilm (=tandplak) op het kunstgebit. Daardoor kan je prothese kleverig aanvoelen. Of de biofilm kan verkalken tot tandsteen. 
    • De biofilm kan ervoor zorgen dat bij je echte tanden en kiezen gaatjes ontstaan 
    • Er kunnen verkleuringen ontstaan op de prothese, veroorzaakt door bijvoorbeeld rode wijn of thee. 

    Een goede mondhygiëne kan deze problemen voorkomen. Dagelijks reinigen van je prothese is dus een noodzaak. 

    Tips & trics voor een gezonde mond met een (gedeeltelijke) prothese 

    Een gezonde mond is een schone mond. Een goede mondverzorging is net zo belangrijk als het reinigen van je kunstgebit. Het beste is om je mond 's avonds voor het slapen gaan te poetsen met een zachte handtandenborstel of een elektrische tandenborstel. Poets de gehele boven- en onderkaak, inclusief je verhemelte. Zo reinig je ook de zachte weefsels in je mond zodat de biofilm verwijderd wordt.

    • Gebruik een gewone tandpasta die je lekker vindt. Ook als je helemaal geen tanden en kiezen meer hebt. Dit zorgt voor een frisse smaak.
    • Poets ook de achterkant van je tong; op deze plek zitten ook mondbacteriën. Dit is de voornaamste oorzaak van een slechte adem.  
    • Neem na elke maaltijd je prothese uit en spoel je mond en prothese met water om voedselresten te verwijderen. 

    Kunstgebit reinigen: zo doe je dat

    Een (gedeeltelijk) kunstgebit is gemaakt van hoogwaardige kunststoffen. Hoewel het materiaal hard aanvoelt, kan het toch beschadigen. Reinig je prothese met een protheseborstel en zeep. Dus niet met tandpasta; daarin zit meestal een heel licht schuurmiddel. Er kunnen dan krasjes ontstaan waarin biofilm kan gaan hechten. 

    Reinig dagelijks je prothese met een speciale protheseborstel zoals op de afbeedling. Deze is gratis te verkrijgen bij de instructie mondverzorging bij een comfortabele gebitsreiniging in mijn praktijk. 

    prothese borstel tandenborstel kunstgebit

    De protheseborstel is groter dan een gewone tandenborstel met twee verschillende borstelkoppen waardoor de prothese goed schoongepoetst kan worden. Gebruik (groene) zeep of een middel van de drogist zonder schuurmiddel. Een voorbeeld is Ecosym. Geen zeep in huis? Een druppeltje afwasmiddel kan ook. Spoel na het reinigen goed af met water zodat de restanten van het schoonmaakmiddel weggespeold worden. 

    Aanvullend reinigen van je prothese:

    Je kunt af en toe, zo ongeveer een keer per week, je prothese in een bakje met azijn leggen. Zo wordt tandsteen opgelost en zijn de restjes er makkelijk af te poetsen. In de drogist zijn ook bruistabletten te verkrijgen. 

    Als er donkere aanslag op je kunstgebit zit

    Soms kunnen hardnekkige vlekken of aanslag op je prothese zitten. Veroorzaakt door bijvoorbeeld roken of bestanddelen uit je voeding. In mijn praktijk kan ik alle aanslag van je prothsese verwijderen met de Airflow. Het zout beschadigt je prothese niet. 

    Wat je nooit moet doen met je prothese: 

    Gebruik geen agressieve middelen als chloor, ga niet schrapen met een omgebogen paperclip of een mesje. Dit kan beschadiginen veroorzaken en verkort de levensduur van je kunstgebit. 

    Laat je prothese regelmatig controlen door een tandprotheticus. 

    Terug naar overzicht