9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
   
  Behandelend mondhygiënist

  Een gezond én fris gebit?

  de professionele mondhygiënist

  NIEUWS

  Informatieve artikelen over mondgezondheid

  Slechte adem?

  Wat is het en hoe kom je ervan af? Drie tips

  Iedereen heeft er weleens last van. Slechte adem. Je kent het wel: na een avondje stappen of veel knoflook eten. Of  je wordt ’s ochtends wakker met een nare adem. Die geur is tijdelijk.

  Ongeveer een op de acht mensen heeft chronische last van slechte adem, ook wel halitose genoemd. 

  Er heerst een taboe over het hebben van vieze adem.

  Je durft er niet over te praten. Het hebben van slechte adem kan je leven gaan beheersen. Je gaat praten met je hand voor je mond, je voelt je sociaal ongemakkelijk of aarzelt om naar die sollicitatie te gaan. Of je let erop of mensen een achteruitbeweging maken als je tegen ze praat. 

  Problemen in je mond

  In verreweg de meeste gevallen ligt de oorzaak van vieze adem in de mond. Bijvoorbeeld omdat je tandvlees ontstoken is. Maar de grootste boosdoener? Tandplak op je tong. Van alle bacteriën in je mond zit ongeveer de helft op je tong. Die bacteriën zijn een gasfababriek. Die gassen stinken naar rotte eieren. Een pepermuntje kauwen is zinloos. Dat lost niks op. 

  Breek die gasfabriek af

  Wat helpt dan wel? De eerste tip: drink veel water. Dat zorgt voor voldoende speeksel. Voldoende speeksel houdt de gasfabriek in toom. Tweede tip, nog belangrijker: reinig je tong. Dat kan met een tandenborstel of met een speciale tongreiniger. Voor sommigen is dat niet voldoende. Dan kan het reinigen nog aangevuld worden met het spoelen met een chloorhexdinespoelmiddel. Derde tip: zorg ervoor dat je tandvlees goed gezond is. Naast 2 x per dag poetsen is het net zo belangrijk óók tussen je tanden en kiezen te reinigen. 

  Laten we de taboe doorbreken

  Het is net als met parfum; na een tijdje ruik je het bij jezelf niet meer. Zeg het gewoon als iemand uit zijn adem ruikt. Het is in de meeste gevallen eenvoudig te verhelpen. Maar hoe weet je of je zèlf een slechte adem hebt? Dat kan je door gewoonweg aan iemand te vragen. Of door met de achterkant van je tong over je pols te likken en dan ruiken. 

  Uiteraard kan je altijd bij de mondhygiënist professioneel advies vragen.

  Terug naar overzicht