9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
   
  Behandelend mondhygiënist

  Een gezond én fris gebit?

  de professionele mondhygiënist
  Landingspagina's

  De tandartstarieven, hoe zit het echt?

  Lees het op bijna elke website van een tandartspraktijk...

  "De tarieven zijn vastgesteld door de overheid" of "In Nederland is de prijs bij elke tandarts hetzelfde" 

  Dit is niet helemaal waar. Het is al sinds jaar en dag dat aan de prestatiecodes een maximum tarief verbonden is. Het maximumtarief is door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgesteld.

  Een tandarts, mondhygienist of orthodontist voert een verrichting uit, en mag dan zelf weten welk bedrag hij of zij daarvoor in rekening brengt. Er is echter wel een maximum verbonden aan het bedrag dat gedeclareerd mag worden. 

  Een voorbeeld: Je gaat voor de halfjaarlijkse controle naar de tandarts. Hij of zij checkt je gebit, vraagt naar je gezondheid, scoort de conditie van je tandvlees en kijkt naar de gezondheid van je tong en slijmvliezen. Voor die behandeling wordt code C11 Periodieke Controle gedeclareerd. Nu is het aan de zorgverlener om hiervoor een bedrag te berekenen. Er worden dan verschillende zaken meegerekend, bijvoorbeeld hoeveel ervaring heeft de zorgverlener, welke materialen worden gebruikt, hoe hoog zijn de maandelijkse lasten of hoe innovatief is de praktijk. Op je nota komt dan een bedrag te staan. Echter, voor deze verrichting mag (in 2020) niet meer dan 22,16 EUR in rekening worden gebracht. 

  Logisch eigenlijk, kijk maar eens in andere beroepsgroepen. Bij de kapper is er tariefdifferentiatie omdat er junior- en topstylisten werken. Of in de advocatuur, waar jonge, nieuwe medewerkers een lager uurtarief hebben dan diegenen met veel ervaring. 

  Andere medewerkers in een tandartspraktijk

  Er zijn erg veel behandelcodes binnen de mondzorg. Voor gaatjes vullen, verdoving, chirurgische ingrepen, röntgenfoto's maken..behandelingen die door de tandarts worden uitgevoerd. Of tandvleesbehandelingen of preventeve behandelingen die door een mondhygienist worden uitgevoerd. Maar hoe zit het met de tarieven als een behandeling wordt uitgevoerd door een assistent? Kost dat dan ook net zoveel als diezelfde behandeling uitgevoerd wordt door een tandarts? Vaak wel. Gek eigenlijk.